De Volvo FM en de Volvo FH Aero scoorden de maximale vijf sterren in Euro NCAP's eerste beoordeling van de veiligheid van vrachtwagens, die beide Volvo-modellen ook hun City Safe award gaven.
"Ik ben erg trots op dit uitstekende resultaat, omdat het de leidende positie van Volvo Trucks op het gebied van veiligheid bevestigt", zegt Roger Alm, President Volvo Trucks. Hij vervolgt: "Veiligheid is een kernwaarde voor ons en een hoeksteen van ons erfgoed. Veiligheid is vanaf het begin van ons bedrijf onze leidraad geweest - en met elke nieuwe productintroductie maken we onze trucks nog veiliger."
De vijfsterrenwaardering van Euro NCAP betekent dat Volvo uitstekend heeft gepresteerd op criteria als chauffeursondersteuning en het vermijden van ongevallen. Dit zorgt voor meer verkeersveiligheid voor de chauffeur en de omringende weggebruikers. Daarnaast voldoen beide Volvo-modellen aan de zogenaamde City Safe-criteria, dankzij goed zicht en goede prestaties van Volvo's actieve veiligheidssystemen, die ontworpen zijn om kwetsbare weggebruikers te beschermen in verkeerssituaties in de stad.
"Dit is het bewijs van onze consistente inspanningen op het gebied van veiligheidsontwikkelingen om verder te gaan dan wat wettelijk verplicht is, op weg naar onze visie van nul ongevallen met onze trucks", zegt Anna Wrige Berling, Traffic & Product Safety Director bij Volvo Trucks. Ze vervolgt: "De Euro NCAP-beoordelingen zijn een leidraad voor klanten bij hun aankoopbeslissingen en dagen voertuigfabrikanten uit om voortdurend te werken aan de verbetering van de veiligheid."
Feiten over Euro NCAP
Het European New Car Assessment Programme (Euro NCAP), gevestigd in België, werd voor het eerst opgericht in 1996 en werd al snel de Europese industrienorm voor het beoordelen van de veiligheid van personenauto's. Het wordt gesteund door meerdere Europese regeringen, waaronder de Europese Unie.
Bij de test met de trucks krijgt elk veiligheidssysteem een score, die binnen verschillende categorieën wordt opgeteld. Deze scores worden vervolgens gebruikt om een sterrenclassificatie van één tot vijf sterren te berekenen voor het hele voertuig.
In de test worden de volgende categorieën beoordeeld:
- Veilig rijden: monitoring van de inzittenden (zoals het gebruik van de gordel en Driver Alert Support), zicht vanaf de chauffeursstoel (zowel direct als indirect) en rijhulpsystemen (zoals Adaptive Cruise Control).
- Voorkomen van aanrijdingen: frontale botsingen (met bijvoorbeeld een auto, voetganger of fietser), dode hoek-ongevallen bij lage snelheid en aanrijdingen bij het wisselen van rijbaan of afslaan.
- Na een ongeval: informatie voor hulpdiensten.
Het doel van Euro NCAP is om de test geleidelijk uit te breiden en in een later stadium ook passieve veiligheidssystemen te testen, evenals vrachtwagens in verschillende specifieke transportsegmenten.